Hamburg, 27.12.94

Estimat Sabí,

La teva postal es pràcticament perfecte i contrasta força amb el text de la carta, per tal com aquesta s’acosta més a la rutina comercial. S’hi noten els anys que t’has passat escrivint cartes comercials en castellà.  La correspondència comercial és un “sistema informàtic” que diuen avui, i només funciona a base de les fórmules i els enllaços sintàctics tradiccionals. A tu t’ha fet molt bé la lectura assídua de Josep Pla. Però quan et poses a escriure, depèn de moltes coses l’estil que et sortirà (de les ganes, del que has de dir, de la persona que escrius, etc.). Una carta comercial és sempre una “informació” i per això surt “informàtica” (és a dir, concentrada en la informació, sense comentaris.

La correspondència privada és, en canvi, de comentaris, no informativa. L’únic remei és resistir la temptació de redactar una resposta per complir una obligació. Tu ets intel·ligent i m’entens bé. Quan prens elm boli i et surt un primer paràgraf “comercial”, estripa el paper i deixa-ho pel dia següent.

Em vaig prendre la llibertat d’escriure’t la repulsa perquè una frase teva hi va donar peu i perquè et conec i sabia que en treuruies profit, i ara me n’alegro molt.

Alfred